Vilken frukt innehåller mest antioxidanter?
Om vi tittar på frukter, är det acaibäret som innehåller mest antioxidanter. Men inget slår ett alger-relaterat ämne kallat ‘Astaxanthin’ när det gäller antioxidativa egenskaper.
Varifrån kommer Astaxanthin?
Astaxanthin är en kraftfull antioxidant som återfinns i vissa alger och anses vara en av de mest kraftfulla antioxidanterna i världen. Den syntetiseras av algen Haematococcus pluvialis när den utsätts för stressiga förhållanden som brist på näring eller intensivt solljus. När skaldjur och fisk (till exempel lax, räkor och krabba) äter denna alge, lagras Astaxanthin i deras vävnader och ger dem deras karakteristiska röda färg.
Varför äter vi Astaxanthin?
Astaxanthin är en önskvärd antioxidant att inkludera i kosten av flera olika orsaker. För det första har det visat sig ha fantastiska antiinflammatoriska egenskaper. Det är också ett kraftfullt medel mot oxidativ stress, som spelar en nyckelroll i utvecklingen av kroniska och degenerativa sjukdomar, inklusive cancer och hjärtsjukdom. Dessutom, Astaxanthin har flera andra hälsofrämjande fördelar. Det har visat sig förbättra ögonhälsa, neurologisk hälsa, immunologisk hälsa, kardiovaskulär hälsa och till och med hudhälsa.
Vilka frukter innehåller Astaxanthin?
Tyvärr finns det ingen frukt som naturligt innehåller Astaxanthin. Men det betyder inte att du inte kan få denna kraftfulla antioxidant genom kosten. Till exempel, genom att äta lax, räkor och andra skaldjur samt speciell typ av alger och jäst kan man få astaxanthin. Dessutom finns det kosttillskott, inklusive Astaxanthin, som ger denna antioxidant. Så även om det inte finns i några frukter, finns det många sätt att inkludera denna superantioxidant i din kost.